متخصص علم هیدرولوژی ایران با بیان اینکه استحصال آبهای ژرف در ایران قابل پیگیری نیست، گفت: غلو در فعالیتهای مهندسی و سازهای، سدسازیهای بیرویه و حفر چاهها سبب ایجاد این شرایط آبی و انتقال آب در کشور و بلای جان ما شده است.
حسین صدقی، درخصوص بحثهای مطرحشده درباره استحصال آبهای ژرف گفت: طرح این مسئله شبیه شوخی است چراکه نیازمند تحقیقات گسترده و اکتشافات پرهزینه است.
وی افزود: استخراج و استحصال آبهای ژرف هزینههای وحشتناک دارد که با گمانهزنی نمیتوان به این نتیجه رسید که در مناطقی از ایران هم دسترسی به این آبها وجود دارد.
پدر علم هیدرولوژی ایران با اشاره به اینکه رفتار طبیعت در هر منطقه متفاوت است، اظهار داشت: اینکه تصور کنیم در کشور لیبی و سالهای دور استحصال آبهای ژرف صورت گرفته و این مسئله در ایران هم ممکن است، کاملاً اشتباه است.
صدقی با یادآوری این نکته که استحصال آبهای ژرف در لیبی از سوی زمینشناسان و متخصصان فرانسوی صورت گرفته گفت: این مسئله از ۵۰سال گذشته مطرح بوده و این زمینشناسان تحقیقات گستردهای در این کشور داشتهاند.
این متخصص علم هیدرولوژی ایران تصریح کرد: در کشور خودمان حتی از وضعیت سفرههای آبهای زیرزمینی در ۱۰۰تا ۲۰۰متری زمین هم اطلاعات درست نداریم چه برسد به چندین هزار متر در اعماق زمین و بهعنوان یک صاحبنظر میگویم چنین مسئلهای قابل پیگیری نیست.
صدقی در ادامه با اشاره به افزایش جمعیت و نیاز موجود به مصرف آب کشور گفت: ذخایر آبی ما تقریباً تمام شده است و در ایران تولید آب به اندازه مصرف نداریم. در این شرایط تنها میتوانیم چشم به آسمان بدوزیم تا این وضعیت بهبود پیدا کند.
وی بیان داشت: فشارهای متعدد برای تخلیه آب به سفرههای آب زیرزمینی وارد شده و صدمات جبرانناپذیری حادث شده است. سفرهها نشست کرده و دیگر آبخوانی برای ذخیره آب نداریم.
صدقی با اشاره به اینکه تمامی ذخایر آب موجود در کشور را مصرف کردهایم، گفت: نمیتوانیم در زمینه مدیریت آب از کشورهای دیگر الگوبرداری کنیم چرا که شرایط ما شبیه به هیچ نقطهای در دنیا نیست.
به گفته این متخصص هیدرولوژی ایران، کمک گرفتن از مشاوران و الگوبرداری از دیگر کشورها کار بیهودهای است. این رویه برای احیای دریاچه ارومیه هم اتخاذ شد که بیشتر شبیه به جهالت است.
وی تأکید کرد: تلفات آب در کشور قابل مدیریت نیست و نمیتوان با شرایط اقلیمی راندمان کشاورزی را بالا برد.
به گفته صدقی بحث افزایش راندمان کشاورزی از ۵۰سال گذشته مطرح بود و هیچگاه نیز به نتیجه نرسیده است.